dimarts, 24 de juny del 2008

JA HEM FET LA RATAFIA



(...) Qui més qui menys, tothom ha provat un gotet de ratafia al llarg de la seva vida, ofert com a símbol d’hospitalitat en alguna visita a algun conegut. I és que la ratafia és un dels pocs licors que, actualment i habitualment, moltes famílies catalanes elaboren de manera artesana a casa seva, és un licor fet a base d’aiguardent o d’anís, o bé una barreja dels dos, amb possible adició de sucre i maceració de nous verdes i plantes (herbes, espècies, escorces, flors...).

Centenars de famílies elaboren, cada juny, litres i litres de ratafia. Molts d’ells ho fan per tradició familiar, fruit d’un coneixement que s’ha transmès oralment al llarg dels segles. Cada família té una recepta pròpia per fer ratafia, transmesa d’avis a néts amb la major discreció possible. (...)
Bernat Ferrer i Manel Carrera

Doncs si, ahir vam fer la RATAFIA, ara ens falta esperar 40 dies per sabre-ne el resultat.
És curiós, cada any hi posem el mateix nombre de nous verdes i les mateixes herbes i sempre ens surt diferent.
La de l'any passat ens va sortir boníssima, esperem que aquest any estigui al mateix nivell!

4 comentaris:

Gemma ha dit...

Em sembla que no conec ningú que es faci la ratafia a casa! Em sembla fantàstic :)
Ara que, per la barreja que es veu a la foto, jo m'estimaria més no saber què hi ha a dins ;)
Ja explicareu d'aquí 40 dies si us ha sortit bona!

La cuina vermella ha dit...

Hola rebonica! Com m'agrada la gent que manté les tradicions, com m'agrada la ratafia i com ens agrades tu!
Que xulo aprofitar la nit de les bruixes i els bons esperits per fer un licor tant espiritual.

illetapitita ha dit...

Gemma no hi ha res que et pugui fer mal, al contrari!
T'asseguro que surt molt bona, la d'ampolla a mi no m'agrada massa...
Tinc amics que no els agrada la ratafia i quan venen a casa és el primer que demanen!

Hola parelleta!!
Doncs la nit de Sant Joan per nosaltres és màgica en molts sentits.
I fer la ratafia és un ritual que no deixarem mai de fer, ens encanta!
Anar a collir les plantes una a una, anar a la botiga de tota la vida del poble a comprar l'aiguardent mentre converses amb els propietaris que tota la vida han estat els mateixos! El ritual de l'elaboració la nit de Sant Joan, la dolça espera... i finalment el resultat!
Un bon got de ratafia desperta tots els sentits!
Petonets dolços!

la divina ha dit...

Ostres! Ratafia casolana! I tant que deu ser bona! I tot el ritual de preparar-la em sembla realment màgic. Enhorabona!