dimarts, 17 de juny del 2008

PETITS moments de lectura

Hi ha coses a la vida que no saps ben bé perquè et queden per sempre més guardades en un calaix de la memòria.
Doncs aquests petits plaers son els protagonistes de El primer glop de cervesa i altres plaers minúsculs, de Philippe Delerm, un llibre que em vaig comprar amb el convenciment de trobar-hi a dins petits records nostàlgics, i així va ser.
Us en deixo un fragment:

Ajudar a desgranar pèsols

Passa gairebé sempre a aquella hora buida del matí en què el temps encara no ens fa decidir per res. Oblidats els bols i les molles de l'esmorzar, lluny encara les olors ben cuites del dinar, la cuina està ben tranquil·la, quasi una abstracció. Damunt l'hule, tot just un quadrat de paper de diari, un munt de pèsols dins la tavella, una plata.

(...) És fàcil, desgranar pèsols. Una pressió del polze damunt del séc de la tavella i s'obre, dòcil, oferta. Algunes, menys madures, s'hi resisteixen: llavors, una incisió amb l'ungla de l'index permet d'estripar el verd, i sentir la humitat i la carn densa, just a sota la pell enganyosament apergaminada. Tot seguit, es fan saltar les boles amb un sol dit. L'última és tan remenuda! De vegades, ve de gust mastegar-la.
(...)
Passem la mà per les boles desgranades que omplen la plata. És agradable: totes aquestes rodoneses contigües fan com una aigua verd pastel, i ens fa estrany no tenir les mans molles. Un llarg silenci de benestar clar, i, en acabat:
-Sols falta anar a buscar el pa.